Επιπλοκές PKR LASIK

Μετεγχειρητικές Επιπλοκές και προβλήματα μετά από PRK και LASIK.

Οι φωτοδιαθλαστικές επεμβάσεις το PRK και LASIK είναι χειρουργικές επεμβάσεις που ενέχουν κινδύνους και επιπλοκές. Πρώτα από όλα  μολύνσεις και φλεγμονές μπορεί να εμφανιστούν όπως σε οποιαδήποτε ιατρική πράξη και αντιμετωπίζονται με φαρμακευτική αγωγή. Μικρές αιμορραγίες μετά την επέμβαση στο σκληρό χιτώνα του ματιού είναι συνηθισμένες και απορροφούνται γρήγορα.

Επίσης προβλήματα επούλωσης του PRK και από τον κερατοειδικό κρημνό στην LASIK μπορεί να οδηγήσουν σε μείωση της όρασης η οποία δεν διορθώνεται με γυαλιά. Μερικοί αναφέρουν θολή κεντρική όραση, φωτοστέφανα γύρω από τα φώτα, διαταραχές στην νυχτερινή όραση και συμπτώματα ξηροφθαλμίας. Τα συμπτώματα αυτά υποχωρούν με την πάροδο του χρόνου όμως σε ένα μικρό ποσοστό μπορεί να είναι μόνιμα. Σοβαρότερες επιπλοκές στο PRK είναι η θόλωση του κερατοειδούς η οποία εμφανίζεται κυρίως όταν διορθώνονται μυωπίες άνω των 6 βαθμών. Στο δε LASIK έχουμε την κερατεκτασία που οδηγεί σε προοδευτική αύξηση της μυωπίας και του αστιματισμού με μείωση της όρασης.

Πολλές από αυτές τις επιπλοκές αντιμετωπίζονται με δεύτερες επεμβάσεις με υψηλά ποσοστά επιτυχίας. Οι δε πιθανότητες της μόνιμης μείωσης της όρασης είναι κάτω του 0,4%

Συμπερασματικά μπορούμε να διαβεβαιώσουμε όλους  όσους θέλουν να υποβληθούν σε επέμβαση διαθλαστικής χειρουργικής ότι σήμερα οι επεμβάσεις PRK και LASIK είναι από τις πλέον επιτυχημένες , ασφαλείς και ανώδυνες και οι σπάνιες επιπλοκές τους είναι ήπιες και εύκολα αντιμετωπίσιμες, με φαρμακευτική αγωγή ή απλές διορθωτικές επεμβάσεις . Οι ελάχιστες περιπτώσεις σοβαρών επιπλοκών σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να λειτουργούν ανασταλτικά στην τελική επιλογή του ασθενή.

MD ΛΟΥΚΑΣ ΚΑΣΤΡΙΤΗΣ

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ

Προτεινόμενα Άρθρα