Γενικά

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ο οφθαλμός είναι ένα οπτικό σύστημα και λειτουργεί όπως η φωτογραφική μηχανή. (σχήμα 1)  Στην κάμερα έχουμε μπροστά τους φακούς που συγκεντρώνουν τις ακτίνες φωτός και τις εστιάζουν πίσω στο φιλμ. Αντίστοιχα στο μάτι έχουμε μπροστά τον κερατοειδή και τον κρυσταλλοειδή φακό που εστιάζουν πίσω στον αμφιβληστροειδή. (σχήμα 2)  Είναι ευνόητο ότι για να έχουμε μια καθαρή εικόνα, πρέπει όλο το οπτικό σύστημα να είναι σε άριστη κατάσταση.

Σχήμα 1
Σχήμα 2
Σχήμα 3

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ 

Κατά τη διάρκεια της ζωής μας, ο κρυσταλλοειδής φακός χάνει την ελαστικότητα του, σκληραίνει  και θολώνει. Τη θόλωση του φακού, όταν είναι έντονη, την ονομάζουμε καταρράκτη. (σχήμα 3)

ΤΑ ΕΙΔΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗ

Ανάλογα με την εντόπιση της θόλωσης, ο καταρράκτης χαρακτηρίζεται ως φλοιώδης, πυρηνικός, πρόσθιος ή οπίσθιος υποκαψικός,  καταρράκτης των ραφών, επιπλεγμένος  καταρράκτης με ψευδοαποφολίδωση ή και φακοδόνηση κ.α.

ΠΩΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙΤΑΙ

 Η πιο κοινή αιτία καταρράκτη είναι η ηλικία. Άλλες αιτίες περιλαμβάνουν τραύματα, φλεγμονές, λήψη φαρμάκων όπως τα στεροειδή, συστηματικές παθήσεις, όπως ο διαβήτης και παρατεταμένη έκθεση σε υπεριώδες φως. Έχει παρατηρηθεί πως, περιστασιακά, παιδιά γεννιούνται με καταρράκτη, τον λεγόμενο συγγενή καταρράκτη.

ΠΩΣ ΕΚΔΗΛΩΝΕΤΑΙ

Ο καταρράκτης τυπικά αναπτύσσεται  προοδευτικά, καταλήγοντας σε αργή και ανώδυνη μείωση της όρασης. Σε κάποιες περιπτώσεις, όμως, η εξέλιξη μπορεί να είναι ταχύτερη, οδηγώντας σε  σημαντική μείωση της όρασης  μέσα σε διάστημα λίγων μηνών. Συνήθως, ο καταρράκτης εμφανίζεται και στα δυο μάτια είτε σχεδόν ταυτόχρονα είτε με κάποια χρονική διαφορά. Συχνά οι ασθενείς παραπονιούνται για θάμπωμα, θολή όραση, δυσκολία κατά τη νυχτερινή οδήγηση και διαταραχή στην αντίληψη χρωμάτων. Κάποια είδη καταρράκτη επηρεάζουν περισσότερο τη μακρινή όραση παρά την κοντινή ή και αντίστροφα, επιβάλλοντας συχνές αλλαγές στη συνταγογράφηση γυαλιών, προκειμένου να διορθώνεται η όραση έστω και λίγο.  

ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΩΣ ΔΙΟΡΘΩΝΕΤΑΙ Ο ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ

Η σωστή χρονική στιγμή  για μία επέμβαση στον καταρράκτη είναι όταν  έχει αρχίσει να μειώνεται η όραση τόσο ώστε να επηρεάζεται η  ποιότητα ζωής και οι καθημερινές δραστηριότητες του ασθενούς.

Στις μέρες μας, η επέμβαση του καταρράκτη θεωρείται μια επέμβαση ρουτίνας. Γίνεται σε εξωτερική βάση, δηλαδή χωρίς εισαγωγή του ασθενούς σε δωμάτιο στο νοσοκομείο, με μέσο χρόνο παραμονής στην κλινική λιγότερο από 3 ώρες. Η επέμβαση διαρκεί περίπου 15 λεπτά και γίνεται με χρήση τοπικής αναισθησίας (σταγόνες). Διαμέσου  τομών μικρότερων των 3mm, γίνεται θρυμματισμός και αναρρόφηση του πυρήνα και του φλοιού του φακού με τη βοήθεια υπερήχου (φακοθρυψία) ή LASER. Στη θέση του φυσικού φακού, τοποθετείται ένας ενδοφακός (IOL) από συνθετικό υλικό.(σχήμα4)

 Η ακρίβεια των μετρήσεων της δύναμης του ενδοφακού, που γίνονται  προεγχειρητικά, μας επιτρέπουν να χρησιμοποιήσουμε την επέμβαση καταρράκτη και ως διαθλαστική επέμβαση (διόρθωση μυωπίας -υπερμετρωπίας).

ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗ

Η επέμβαση του καταρράκτη είναι μια πολύ ασφαλής επέμβαση, με ποσοστά επιτυχίας πάνω από 95%. Όπως σε κάθε χειρουργική διαδικασία,  μπορεί σπανίως να υπάρξουν κάποιες επιπλοκές κατά τη διάρκεια ή και μετά την επέμβαση. Αυτές συχνά σχετίζονται με τις ιδιαιτερότητες του κάθε οφθαλμού, καθώς υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν το βαθμό δυσκολίας της κάθε επέμβασης.

Συμπερασματικά μπορούμε να διαβεβαιώσουμε όλους όσοι πάσχουν από καταρράκτη ότι σήμερα η επέμβαση του καταρράκτη είναι από τις πλέον επιτυχημένες, ασφαλείς και ανώδυνες και οι σπάνιες επιπλοκές της εγχείρησης είναι ήπιες και εύκολα αντιμετωπίσιμες με φαρμακευτική αγωγή ή απλές διορθωτικές επεμβάσεις. Οι ελάχιστες περιπτώσεις σοβαρών επιπλοκών σε καμιά περίπτωση δε θα πρέπει να λειτουργούν ανασταλτικά στην τελική επιλογή του ασθενούς.

ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΤΜΗΜΑ  ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗ

H επιστημονική μας ομάδα έχει την ικανότητα αντιμετώπισης όλων των τύπων των καταρρακτών, απλών, με μικρή κόρη, υπερώριμων, με φακοδόνηση, μετά από Laser μυωπίας και υπερμετρωπίας, καθώς και σοβαρότερων επιπλεγμένων περιπτώσεων. Διαθέτουμε την εμπειρία για χρήση ειδικών τύπων ενδοφακών, όπως είναι οι αστιγματικοί και οι πολυεστιακοί. Όλα αυτά συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του καταρράκτη με ποιοτικό και εξατομικευμένο τρόπο.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΟΡΦΑΝΟΣ

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ

Μέλος του eye-med.gr

Προτεινόμενα Άρθρα