Ενστάλλαξη σταγόνων

Πώς να ενσταλάζετε οφθαλμικές σταγόνες

Λοιμώξεις, φλεγμονές, γλαύκωμα, και πολλές άλλες οφθαλμικές διαταραχές συχνά αντιμετωπίζονται με φαρμακευτικές σταγόνες. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι όλα τα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες. Παραδόξως, ακόμη και η μικρή ποσότητα φαρμάκου που εμπεριέχεται σε μια σταγόνα μπορεί να δημιουργήσει σημαντικές παρενέργειες σε άλλα μέρη του σώματος. Ωστόσο υπάρχουν τρόποι για να μειωθεί ο ρυθμός απορρόφησης των σταγόνων από το σώμα και να αυξηθεί ο χρόνος που οι οφθαλμικές σταγόνες παραμένουν στο μάτι, καθιστώντας έτσι το φάρμακο ασφαλέστερο και πιο αποτελεσματικό.

Η ενστάλαξη οφθαλμικών σταγόνων μπορεί να φαίνεται δύσκολη στην αρχή, αλλά γίνεται ευκολότερη με την επανάληψη. Για να τοποθετήσετε μια σταγόνα στο μάτι σας, πρώτα γείρετε πίσω το κεφάλι σας. Στη συνέχεια, δημιουργήστε μια "τσέπη" στο κάτω μέρος του ματιού, τραβώντας προς τα κάτω το κάτω βλέφαρο. Αυτό μπορείτε να το επιτύχετε είτε χρησιμοποιώντας τον δείκτη σας, ή τον αντίχειρα σε συνδυασμό με τον δείκτη.

Πώς να βάζετε σταγόνες στο μάτι
Ενστάλλαξη σταγόνων
Πώς να βάζετε σταγόνες στο μάτι
Ενστάλλαξη σταγόνων

Αφήστε τη σταγόνα να πέσει και να εισέλθει στην “τσέπη” χωρίς να αγγίξετε την άκρη του σταγονόμετρου στο μάτι σας στο βλέφαρο ή στα δάχτυλα, έτσι ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος μόλυνσης του μπουκαλιού.

Αμέσως μετά την ενστάλαξη της σταγόνας, πιέστε την εσωτερική γωνία των βλεφάρων, δίπλα στη γέφυρα της μύτης σας, για δύο έως τρία λεπτά με τον αντίχειρα και το δείκτη σας. Αυτό αποτρέπει το μεγαλύτερο μέρος της σταγόνας από το να μεταφερθεί μέσω του κάτω δακρυϊκού πόρου στο πίσω μέρος του λαιμού, οπότε τότε απορροφάται από το υπόλοιπο σώμα. Κρατήστε τα μάτια σας κλειστά για τρία έως πέντε λεπτά μετά την ενστάλαξη οφθαλμικών σταγόνων.

Πριν από το άνοιγμα των ματιών σας χρησιμοποιήστε ένα χαρτομάντιλο για να ταμπονάρετε την περιοχή και να απομακρύνετε τυχόν δάκρυα.
Εάν παίρνετε δύο διαφορετικά είδη κολλυρίων, περιμένετε τουλάχιστον πέντε λεπτά πριν από την ενστάλαξη του δεύτερου κολλυρίου. Μην ενσταλάζεται σταγόνες από δύο διαφορετικά κολλύρια ταυτόχρονα, δεν μπορούν να απορροφηθούν. 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ

Μέλος του eye-med.gr

Προτεινόμενα Άρθρα