Πολυεστιακοί Ενδοφακοί

Στην εγχείρηση του καταρράκτη εμφυτεύουμε στον οφθαλμό ένα μονοεστιακό ή τορικό ενδοφακό ο οποίος διορθώνει την μυωπία την υπερμετρωπία και τον αστιγματισμό.

Για την αντιμετώπιση της πρεσβυωπίας ο ασθενής έχει τις παρακάτω επιλογές.

  1. Χρήση ενδοφακών για μακρινή όραση χωρίς γυαλιά και πρεσβυωπικά γυαλιά για διάβασμα.

  2. Ετερόπλευρη όραση, ο πρωτεύον οφθαλμός βλέπει καλά μακριά και ο δευτερεύον καλά κοντά ή στον υπολογιστή

  3. Χρήση πολυεστιακών ενδοφακών με ή χωρίς αστιγματισμό για σχετικά καλή μακρινή και κοντινή όραση. Βασικό πλεονέκτημα είναι η απαλλαγή από γυαλιά στις καθημερινές δραστηριότητες και βασικό μειονέκτημα ο περιορισμός της ποιοτικής όρασης κυρίως το βράδυ

 

 

ΤΡΟΠΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Με τους πολυεστιακούς ενδοφακούς έχουμε ταυτόχρονη προβολή στο κέντρο της όρασης των μακρινών των κοντινών και των ενδιάμεσων αντικειμένων. Ο εγκέφαλος σε μικρό χρονικό διάστημα μαθαίνει να χρησιμοποιεί την νέα όραση και να επιλέγει κάθε φορά τα αντικείμενα που θέλει να δεί καθαρά.

 

ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΣΘΕΝΩΝ

Απευθύνονται σε ασθενείς με υγιείς οφθαλμούς που επιθυμούν πρωτίστως την κατάργηση των γυαλιών στις καθημερινές δραστηριότητες.

 

ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΑ ΟΠΤΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ

Ήπια μείωση της ποιοτικής όρασης λόγω της ταυτόχρονης προβολής της μακρινής και κοντινής όρασης. Φωτοστέφανα ή ακτίνες φωτός γύρω από τα φώτα που βλέπουμε κυρίως το βράδυ.

 

ΤΥΠΟΙ ΕΝΔΟΦΑΚΩΝ

Σχεδόν όλες οι εταιρείες έχουν πολυεστιακούς ενδοφακούς. Οι κυριότεροι που υπάρχουν και στην χώρα μας είναι ο trifocal AT LISA Zeiss (http://www.zeiss.com/meditec/int/products/ophthalmology-optometry/cataract/iol-implantation/mics-platform/mics-preloaded-trifocal-iol/at-lisa-tri-family/at-lisa-tri-family-product-details.html) , o bifocal ReSTOR Alcon (https://www.myalcon.com/products/surgical/acrysof-iq-restor-multifocal-iol/index.shtml) , ο trifocal Panoptix Alcon νέος βελτιωμένος ReSTOR , o Tecnis Symfony Abbott (http://www.tecnisiol.com/eu/tecnis-symfony-iol.htm) και πολλοί άλλοι.

Πρέπει να συμβουλευτείτε τον οφθαλμίατρό σας για να καθορίσετε εάν η επιλογή πολυεστιακού ενδοφακού είναι η καλύτερη θεραπεία για την κατάστασή σας και για τις ανάγκες σας.

 

M.D. ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΜΠΕΣΜΕΡΤΗΣ

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ

Μέλος του eye-med.gr

Προτεινόμενα Άρθρα