Επαμφκή Μεμβράνη

Ο αμφιβληστροειδής είναι ένα στρώμα από φωτοευαίσθητα κύτταρα στο πίσω μέρος του ματιού. Καθώς οι ακτίνες φωτός μπαίνουν στο μάτι σας, ο αμφιβληστροειδής μετατρέπει τις ακτίνες σε σήματα που στέλνονται μέσω του οπτικού νεύρου στον εγκέφαλο,όπου και αναγνωρίζονται ως εικόνες.

Η ωχρά κηλίδα είναι η μικρή περιοχή στο κέντρο του αμφιβληστροειδή σας η οποία σας επιτρέπει να βλέπετε τις οξείες λεπτομέρειες. Κανονικά παραμένει επίπεδη στο πίσω μέρος του ματιού όπως το φιλμ μέσα σε μία φωτογραφική μηχανή. Καθώς μεγαλώνετε, η καθαρή ουσία που μοιάζει με ζελατίνα και γεμίζει το κέντρο του ματιού σας αρχίζει να συρρικνώνεται και να αποτραβιέται από τον αμφιβληστροειδή. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μία λεπτή “ουλή ιστού” ή μεμβράνες μπορεί να αναπτυχθούν στην επιφάνεια της ωχρής κηλίδας.. Όταν, εξαιτίας αυτής της ουλής ιστού αναπτυχθούν ρυτίδες, πτυχές, ή προεξοχές, αυτό είναι γνωστό ως επαμφιβληστροειδική μεμβράνη ή σούφρωμα της ωχρής κηλίδας.  Η βλάβη στην ώχρα κηλίδα σας προκαλεί θολή κεντρική όραση, δυσκολεύοντας την εκτέλεση πράξεων, όπως το να διαβάζετε  μικρά γράμματα σε βιβλία ή να περνάτε την κλωστή από μία βελόνα Η περιφερειακή όραση ομως δεν επηρεάζεται.

Τα συμπτώματα, που μπορεί να είναι ήπια ή αυστηρά και να επηρεάσουν αμφότερα τα μάτια σας μπορεί να συμπεριλαμβάνουν:

  • θολή λεπτομερειακή όραση
  • παραμορφωτική ή κυματώδη όραση;
  • γκρίζα ή νεφώδη περιοχή στην κεντρική όραση και
  • κενά σημεία στην κεντρική όραση

Ο οφθαλμίατρός σας ανιχνεύει την επαμφιβληστροειδική μεμβράνη με εξέταση με ΟCT (οπτικη τομογραφια συνοχης) Αν τα συμπτώματά σας είναι ήπια, η θεραπεία μπορεί να μην είναι απαραίτητη. . Αν έχετε πιο σοβαρά συμπτώματα που προκαλούν προβλήματα στην καθημερινότητά σας, ο οφθαλμίατρός σας μπορεί να σας συστήσει βιτρεκτομική χειρουργική για να αφαιρέσει τη μεμβρανη. Φροντίστε να συζητήσετε τις επιλογές σας με τον οφθαλμίατρο . Αν συνιστάται χειρουργική επέμβαση, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι όπως και με οποιαδήποτε χειρουργική διαδικασία, σπάνιες επιπλοκές μπορεί να προκύψουν, συμπεριλαμβανομένης της μόλυνσης, αιμορραγίας, αποκόλλησης αμφιβληστροειδή καθως  και πρώιμη εμφάνιση καταρράκτη.

ΛΟΥΚΑΣ ΚΑΣΤΡΙΤΗΣ

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ

Μέλος του eye-med.gr

Προτεινόμενα Άρθρα