Απόφραξη Κλάδου Φλέβας

 

Πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν ότι η υψηλή πίεση και άλλες αγγειακές παθήσεις εγκυμονούν κινδύνους στη γενικότερη υγεία., αλλά αρκετοί ίσως δε γνωρίζουν ότι η υψηλή πίεση μπορεί να επηρεάσει την όραση καταστρέφοντας τις φλέβες του ματιού. Η υψηλή πίεση είναι η πιο συχνή προϋπόθεση που σχετίζεται με την  απόφραξη κλάδου φλέβας αμφιβληστροειδούς(BRVO). Το 10% με 12% περίπου των ανθρώπων που έχουν BRVO πάσχουν επίσης από γλαύκωμα (υψηλή πίεση στα μάτια).

Η BRVO φράσσει μικρές φλέβες στον αμφιβληστροειδή, το στρώμα των φωτοευαίσθητων κυττάρων στο πίσω μέρος του ματιού. Αν οι φραγμένες φλέβες του αμφιβληστροειδούς  φράσσουν την ωχρά κηλίδα, στο μέρος του αμφιβληστροειδούς που είναι υπεύθυνο για την ευθεία όραση, ένα μέρος της κεντρικής όρασης χάνεται. Κατά τη διάρκεια της φλεβικής απόφραξης, το 60% ή και περισσότερο θα έχουν οιδημα στην κεντρική περιοχή της ωχρής κηλίδας. Περίπου στο 1/3 των ανθρώπων, αυτό το οίδημα στην ωχρά κηλίδα θα παραμείνει για περισσότερο από ένα χρόνο.

Η BRVO προκαλεί ανεπαίσθητη μείωση στην όραση με αποτέλεσμα ομιχλώδη ή παραμορφωμένη όραση. Αν οι φλέβες καλύπτουν μεγάλη περιοχή, νέα παρά φύσει αγγεία μπορεί να αναπτυχθούν στην επιφάνεια του αμφιβληστροειδή, ο οποίος μπορεί να αιμορραγήσει στο εσωτερικό του ματιού και να προκαλέσει θολή όραση.

Το να βρούμε την αιτία της φραγής είναι το πρώτο βήμα θεραπείας. Ενδουαλοειδικες εγχυσεις εφαρμοζονται σε περιπτωση οιδηματος της ωχρας κηλιδας. Αν έχετε απόφραξη κλάδου φλέβας αμφιβληστροειδούς, οι συχνές επισκέψεις στον οφθαλμίατρό σας είναι απαραίτητες για να προστατέψετε την όρασή σας.

ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΜΠΕΣΜΕΡΤΗΣ

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ

Μέλος του eye-med.gr

Προτεινόμενα Άρθρα