Ενδοφθάλμιοι Φακοί

Ένας ενδοφθάλμιος φακός (IOL)  είναι ένας μικροσκοπικός, ελαφρύς δίσκος από καθαρά υλικά κυρίως ακρυλικά , σιλικόνη ή PMMA  που τοποθετούνται στο μάτι κατά τη διάρκεια της εγχείρησης καταρράκτη. Ο IOL αντικαθιστά την εστιακή δύναμη του φυσικού φακού του ματιού και παραμένει μόνιμα μέσα σε αυτό. Παρέχει πολλά πλεονεκτήματα σε αντίθεση Αντίθετα με τους φακούς επαφής, οι οποίοι πρέπει να αφαιρούνται, να καθαρίζονται και να επανατοποθετούνται.

Ένας IOL μπορεί να εμφυτευθεί είτε μπροστά ή πίσω από την ίριδα. Η πιο συχνή θέση είναι πίσω από την ίριδα. Οι αναδιπλούμενοι εύκαμπτοι φακοί μπορούν να εισαχθούν μέσω μίας μικρής τομής, πράγμα το οποίο μειώνει το χρόνο ανάρρωσης που ακολουθεί την επέμβαση.

Η ταχεία εξέλιξη των σχεδίων των IOL, των υλικών και των τεχνικών εμφυτεύσεων τους έχει καταστήσει έναν ασφαλή και πρακτικό τρόπο για την αποκατάσταση της ομαλής όρασης μετά την επέμβαση καταρράκτη.

Ο πιο κοινός τύπος εμφυτεύσιμου φακού είναι ο μονοεστιακός φακός.

 Αυτός  σας βοηθάει να επιτύχετε καθαρότερη όραση προς μία συγκεκριμένη απόσταση. Για να βλέπετε καθαρά σε όλες τις αποστάσεις απαιτούνται γυαλιά ή οι φακοί επαφής και μετά την εμφύτευσή τους.

Ο επόμενος τύπος είναι ο τορικός ενδοφακός με το οποίο διορθώνουμε και τον αστιγματισμό του ματιού. Απευθύνεται σε ασθενείς με αστιγματισμό πάνω από 1 βαθμό με εξαιρετικά αποτελέσματα. Χρειάζεται όμως πολύ καλή διεγχειρητική ευθυγράμμιση την οποία την επιτυγχάνουμε με την χρήση ειδικών τεχνικών.

Ένας άλλος τύπος IOL είναι ο πολυεστιακός IOL  Ο πολυεστιακός IOL έχει διάφορους δακτύλιους με διαφορετικές εστίες δύο ή τρείς ο καθένας τους. Γίνεται ταυτόχρονη προβολή των εικόνων στο μάτι και ο εγκέφαλος επιλέγει την εικόνα που επιθυμεί, βασίζεται δε στην προσαρμοστικότητα του εγκεφάλου του ασθενούς. Η σωστή ενημέρωση των ασθενών και η επιλογή των κατάλληλων υποψηφίων αποτελούν καθοριστικό παράγοντα για την επιτυχή έκβαση.

Ένας τέταρτος τύπος IOL είναι ο προσαρμοστικός IOL. Αυτός ο IOL έχει ένα σύστημα  που χρησιμοποιεί  τους μύες του ματιού σας, επιτρέποντας στο φακό να μετακινείται μπροστά όταν το μάτι εστιάζει σε κοντινά αντικείμενα και πίσω όταν το μάτι εστιάει σε μακρινά αντικείμενα. Αυτή τη στιγμή αναπτύσσονται αυτοί οι τύποι των προσαρμοστικών IOLs.

Πρέπει να συμβουλευτείτε τον οφθαλμίατρό σας για να καθορίσετε εάν η αλλαγή διαθλαστικού φακού είναι η καλύτερη θεραπεία για την κατάστασή σας και για τις ανάγκες σας. Εάν σκέφτεστε την αλλαγή πρέπει επίσης να συζητήσετε ποιός IOL είναι ο κατάλληλος για εσάς.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΟΤΖΑΜΠΑΣΗΣ

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ

Μέλος του eye-med.gr

Προτεινόμενα Άρθρα